ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Διατροφή για καλύτερο διάβασμα

Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών μπορούν να επηρεάσουν την πνευματική απόδοσή τους και την ποιότητα στο διάβασμά τους. Επομένως, είναι σημαντικό οι γονείς να φροντίζουν ώστε τα παιδιά να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ενίσχυση της πνευματικής τους απόδοσης, αλλά και να αποφεύγουν συνήθειες που μπορεί να λειτουργήσουν επιβαρυντικά.
5
'
διατροφή για καλύτερο διάβασμα istock

Πρωταρχικό συστατικό που χρειάζεται ο εγκέφαλος ενός παιδιού αλλά και ενός ενήλικα είναι η γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου, που προέρχεται από τη διάσπαση υδατανθράκων. Είναι σημαντικό να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα της στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μέσα από την συχνή και ισορροπημένη κατανάλωση τροφίμων με υδατάνθρακες, ώστε να εξασφαλίσουμε την ομαλή εγκεφαλική λειτουργία και να βελτιώσουμε την ικανότητα συγκέντρωσης, τη μνήμη και την απόδοσή μας. Θα τη βρούμε άμεσα προς χρήση στη ζάχαρη, το μέλι και όλα τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη ή μέλι. Επίσης, καταναλώνοντας τρόφιμα που περιέχουν πιο σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί, το παξιμάδι, το ρύζι, τα μακαρόνια, τα δημητριακά και όλα τα προϊόντα τους, προμηθεύουμε λίγο πιο έμμεσα τον οργανισμό μας με γλυκόζη.

Παράλληλα είναι σημαντικό να τηρούνται και κάποιες ευρύτερες σωστές συμπεριφορές και διατροφικές συνήθειες όπως οι παρακάτω :

Να ξεκινάει τη μέρα με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό

Η κατανάλωση πρωινού συμβάλλει στην ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης, ενώ έχει συσχετιστεί από μελέτες με βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης, καθώς και των σχολικών επιδόσεων. Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνει συνδυασμό γάλακτος ή γαλακτοκομικού προϊόντος, δημητριακών ολικής άλεσης ή προϊόντων τους και φρούτων.

Διάβασε ακόμα: Τα ιδανικά σνακ για παιδιά στην παραλία

Να καταναλώνει μικρά και συχνά γεύματα

Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης μέσα στη μέρα, αποτρέποντας απότομες αυξομειώσεις, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Αντίθετα, τα μεγάλα και «βαριά» γεύματα μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, υπνηλία και αδυναμία συγκέντρωσης.

Εξασφαλίστε του πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν στη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού, παρέχοντας την απαραίτητη ενέργεια. Θα τις βρούμε κυρίως στα προϊόντα δημητριακών, στο ψωμί και αλλού. Όσον αφορά το ψωμί που είναι αγαπημένο στα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Για αυτό πρέπει να είναι επιλεγμένο και υψηλής διατροφικής αξίας ψωμί. Ιδανκά να είναι ολικής αλέσεως ή με κατάλληλες πρώτες ύλες, ώστε να είναι πλούσιο σε μέταλλα, βιταμίνες, πρωτεΐνες και να περιέχει και φυτικές ίνες. Προς την κατεύθυνση αυτή μια εξαιρετική επιλογή για ένα παιδί είναι το ψωμί με δίκοκκο σιτάρι. Περιέχει απαραίτητα για το παιδί θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, φώσφορο, χαλκό και βιταμίνες συμπλέγματος Β, που θα το βοηθήσουν να έχει μια ομαλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη και υγεία.

Βάλτε στη διατροφή του ω3 λιπαρά

Τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και σχετίζονται με ενίσχυση της μνήμης. Θα τα βρείτε κυρίως στο ψάρι, τα θαλασσινά και ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια.

Προσοχή στο σίδηρο

Πολύ σημαντική είναι και η επαρκής πρόσληψη σιδήρου, καθώς η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων όπως κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης. Ενισχύστε τη διατροφή του σε κόκκινο κρέας, όπως το μοσχάρι.

Διάβασε ακόμα: Τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και αυξάνουν τη συγκέντρωση

Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του 

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη, ώστε να διατηρηθεί η καλή λειτουργία και απόδοση του σώματος. Γενικά, ακόμη και μικρή απώλεια υγρών μπορεί να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης. Επομένως, θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη υγρών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών.

Να καταναλώνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών

Τα εν λόγω τρόφιμα προσφέρουν πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας και ευεξίας του οργανισμού. Παράλληλα, αποτελούν πηγή υδατανθράκων που είναι το «καύσιμο» του εγκεφάλου. Δώστε έμφαση στην ποικιλία και τα έντονα χρώματα.

Πείτε «Όχι» στις αυστηρές δίαιτες

Οι περιοριστικές δίαιτες δεν αποτελούν κατάλληλη μέθοδο ελέγχου του σωματικού βάρους κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και θα πρέπει να αποφεύγονται ούτως ή άλλως. Ειδικότερα, κατά την περίοδο των εξετάσεων μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση διατροφικών ελλείψεων, επιδρώντας αρνητικά στη νοητική λειτουργία.

Διάβασε ακόμα: Πανελλήνιες εξετάσεις: Ποιες τροφές να αποφεύγουν και ποιες να προτιμούν οι μαθητές

Αγαπημένο