ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί να (μη) γίνεις vegetarian;

Μάθε όλα όσα πρέπει για τις διατροφικές σου επιλογές!
2
'
Vegeterian Istock

Για να ξεκινήσουμε με τα βασικά, η vegetarian διατροφή δεν είναι ούτε μόδα ούτε τάση. Leonardo Da Vinci, Πυθαγόρας, Νίκολα Τέσλα είναι μερικοί από τους πολλούς της ιστορίας που ακολουθούσαν μία διατροφή χωρίς κρέας. Αν πάμε και ακόμη πιο πίσω, τότε που το σπίτι μας ήταν η σπηλιά και τρίβαμε πέτρες για να ανάψουμε φωτιά  δεν νομίζεις ότι η πιο προσβάσιμη τροφή ήταν όσα τους έδινε η γη και σπανιότερα το κηνύγι; Λέω εγώ τώρα.

Πάμε, όμως, στο πιο ουσιαστικό επιχείρημα για το βασικό ερώτημα: "Γιατί να γίνεις vegetarian, από που θα παίρνεις την πρωτεΐνη σου;".

Αγαπητό μου πλάσμα, η επιστήμη συνιστά τη κατανάλωση 56 γραμμαρίων για άντρες άνω των 19 ετών και 46 γραμμαρίων πρωτεΐνη από γυναίκες της ίδιας ηλικίας (71 γραμμάρια στην κύηση και τον θηλασμό). Άρα, σε 90 γρ κοτόπουλου συναντάς 28 γρ. πρωτεΐνης οπότε σίγουρα έχεις καλύψει αμέσως αμέσως το 50% της πρωτεΐνης που χρειάζεσαι.

 

Εικόνα
istock

Από την άλλη πλευρά, αν είσαι vegetarian

  • με ένα μπολ δημητριακά και γάλα για πρωινό
  • με ένα κεσεδάκι γιαούρτι για πρόγευμα
  • ένα πιάτο φακές

είσαι πάρα πολύ κοντά στην ίδια ποσότητα με κάποιον που τρώει κρέας. Το βρίσκεις ακατόρθωτο ή εξεζητημένο;

Η αμάθεια μας πάνω στη διατροφή λειτουργεί αποθαρρυντικά για σένα που θέλεις να ακολουθήσεις μία plant based διατροφή και να απομακρύνεις μια για πάντα το κρέας από τη διατροφή σου. Το καταλαβαίνω και πίστεψε με και εγώ η ίδια ακόμη μαθαίνω, είναι όμως ένα άκρως ενδιαφέρον ταξίδι αυτό της vegetarian διατροφής.  Οι άνθρωποι γίνονται χορτοφάγοι για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, των θρησκευτικών πεποιθήσεων, των ανησυχιών για την καλή διαβίωση των ζώων ή της χρήσης αντιβιοτικών και ορμονών στα ζώα ή επιθυμία να τρώμε με τρόπο που να αποφεύγεται η υπερβολική χρήση περιβαλλοντικών πόρων.

 

Εικόνα
istock

Εσύ μπορείς να γίνεις για τον δικό σου προσωπικό λόγο, ο οποίος δεν χρειάζεται να είναι πάντα αποδεκτός από τους άλλους αρκεί να γεμίζει εσένα. Θυμάμαι, καθώς γράφω, την πρώτη αντίδραση της θείας μου όταν η μητέρα μου( ψύχραιμη και χαλαρή) της ανακοίνωσε ότι έκοψα το κρέας..."Τι έπαθε το παιδί;". Είμαστε, λοιπόν αγαπητό μου πλάσμα μία κοινωνία που τρομοκρατείται στο άκουσμα της διαφορετικότητας και σωπά στις φωνές του διπλανού διαμερίσματος. Ξεκίνησε άφοβα το ταξίδι σου για τη vegetarian διατροφή και δες το σαν μία νέα περιπέτεια που ίσως σου ταιριάξει ίσως και όχι.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: 

Αγαπημένο