ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Δίαιτα Swank - H δημοφιλέστερη δίαιτα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Mάθε περισσότερα για την πιο σημαντική από τις δίαιτες που έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης,
3
'
swank diet shutterstock

Η σημασία της διατροφής στην ευρύτερη αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι ένα υπό μελέτη αντικείμενο, που αποδίδει αξιοσημείωτες πληροφορίες. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση αποτελεί μία από τις παθήσεις που έχουν δραστηριοποιήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την ανεύρεση στοιχείων που θα συμβάλουν εκτός από την πρόληψη, και στην αντιμετώπισή της. Η έρευνα έχει αποδώσει αρκετές πληροφορίες, και διάφορες «διαφημισμένες δίαιτες» έχουν κατά καιρούς προταθεί για την αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Μια από αυτές είναι και η δίαιτα swank, για την οποία ρωτήσαμε τον Κλινικό Διαιτολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη να μας πει περισσότερα.

Δίαιτα χαμηλή σε ζωικά λιπαρά

Είναι η πιο σημαντική από τις δίαιτες που έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, εξηγεί ο κος Γρηγοράκης.

Η δίαιτα αυτή συνιστά στην κατανάλωση μικρών ποσοτήτων λιπαρών οξέων ζωικής προέλευσης. Ο Dr Roy Swank, καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Όρεγκον, προτείνει:

  • Πρόσληψη κορεσμένων (ζωικών) λιπαρών οξέων μικρότερη των 10-15 g την ημέρα (μαργαρίνη και υδρογονωμένα λάδια απαγορεύονται)
  • Καθημερινή λήψη 40-50 g πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (θαλασσινά, ξηροί κάρποι κλπ)
  • Κατανάλωση τουλάχιστον ενός κουταλιού της σούπας μουρουνέλαιου (είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε βιταμίνη D) την ημέρα.
  • Κανονική κατανάλωση πρωτεϊνών
  • Κατανάλωση ψαριού τρεις τουλάχιστον φορές την εβδομάδα.
  • Αποχή από το κόκκινο κρέας (συμπεριλαμβανομένου του σκουρόχρωμου από κοτόπουλο και γαλοπούλα) για το πρώτο έτος εμφάνισης της νόσου.
  • Μετά το πρώτο έτος, επιτρέπονται 1-2 μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Ωστόσο, η κατανάλωση κρέατος γενικά αποθαρρύνεται, εκτός από ειδικές περιπτώσεις.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με ποσοστιαία περιεκτικότητα λίπους άνω του 2% απαγορεύονται.
  • Κατεργασμένες τροφές που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά απαγορεύονται.
  • Μια πολυβιταμίνη σε δισκίο που συστήνεται σε ημερήσια βάση.

Πώς καλύπτονται οι ανάγκες για πρωτεϊνη

Ο κος Γρηγοράκης εξηγεί ότι μια διατροφή που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη περιορίζει σημαντικά και τις ζωικές πηγές πρωτεϊνών. Έτσι, οι πάσχοντες οφείλουν να λαμβάνουν πρωτεϊνες από εναλλακτικές πηγές (θαλασσινά, όσπρια, δημητριακά και λαχανικά) και μέσα από κατάλληλους συνδυασμούς φυτικών τροφίμων που αποδίδουν πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας π.χ. όσπρια + δημητριακά. Ενώ η κατανάλωση κρέατος αποθαρρύνεται, η κατανάλωση ψαριού ενθαρρύνεται, ιδιαίτερα λόγω της εξαιρετικής περιεκτικότητάς του σε ανώτερης ποιότητας λιπαρά οξέα και πρωτεϊνες. Ψάρια ανοικτής θάλασσας, όπως ο κολιός, ο σολομός και η ρέγκα είναι ιδιαίτερα πλούσια στα χρήσιμα ω-3 λιπαρά όπως είναι το εικοσαπενταενοϊκό (EPA) και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA). Τα λιπαρά αυτά οξέα είναι απαραίτητα για τη δόμηση των κυτταρικών μεμβρανών και της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, για τη διατήρηση φυσιολογικών λειτουργιών των νεύρων, καθώς και για την προστασία της μυελίνης.

Καθυστερεί η δίαιτα την εξέλιξη της νόσου;

Σημαντικός αριθμός ασθενών ακολούθησε τη δίαιτα Swank για περίπου 34 έτη. Παρατηρήθηκε μείωση της ταχύτητας εξέλιξης της νόσου συγκριτικά με την πορεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης όπως αυτή περιγράφεται στη νευρολογική βιβλιογραφία, μείωση της συχνότητας των εξάρσεων, ενώ συγχρόνως αναφέρθηκαν και λιγότερα περιστατικά θανάτου.

Η δίαιτα αυτή, εξηγεί ο κος Γρηγοράκης, φαίνεται να μειώνει σημαντικά τη συγκόλληση και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, όπως και στην περίπτωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Επιπρόσθετα αν ληφθεί υπόψη η έλλειψη της τοξικότητας της διαιτητικής αντιμετώπισης, σε αντίθεση με τη φαρμακευτική αγωγή, η δίαιτα Swank και πιθανόν η συμπληρωματική χορήγηση λινολεϊκού οξέως, φαίνεται να αποτελεί ένα σωστό και ασφαλή τρόπο για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι πρέπει κάθε ασθενής να θυμάται

Ότι η σωστή διατροφή, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να αποτελέσει για τον πάσχοντα έναν πολύτιμο σύμμαχο, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, στην καθημερινή μάχη για τη διατήρηση της φυσικής και πνευματικής υγείας του σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

Διάβασε κι αυτό: Οι κατάλληλες ασκήσεις για την Πολλαπλή Σκλήρυνση και Τι είναι η διαίτα βασικής ινσουλίνης.

Αγαπημένο