ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Δίαιτα ανάλογα με την εποχή

Τι έδειξε νέα έρευνα για τον μεταβολισμό των τροφών ανά εποχή.
3
'
diet seasons shutterstock

Ακριβώς όπως οι τέσσερις εποχές φέρνουν αλλαγές στη φύση, έτσι ακριβώς επηρεάζουν και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αφομοιώνει και μεταβολίζει τα τρόφιμα. Ο χειμώνας φέρνει υψηλότερα μεταβολικά ποσοστά σε σύγκριση με το καλοκαίρι, και έτσι απαιτεί ενεργειακά αποδοτικά τρόφιμα. Και ορισμένα τρόφιμα, όπως τα κόκκινα κρέατα που μπορεί να προκαλέσουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής το καλοκαίρι, στην πραγματικότητα αφομοιώνονται καλύτερα τον χειμώνα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Κι ενώ υπάρχουν εξαιρετικές διατροφικές οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό, δεν δίνεται αρκετή έμφαση σε υποομάδες ατόμων, όπως επιζώντες από καρκίνο και πώς πρέπει να προσαρμόσουν τη διατροφή τους. Μ΄ αυτό ασχολήθηκε το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, και συγκεκριμένα για τις γυναίκες που αντιμετώπισαν επιτυχώς τον καρκίνο του μαστού. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Clinical Medicine.  

Τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη το καλοκαίρι

Αναλύοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος που έγιναν σε διαφορετικές περιόδους του έτους για βιοδείκτες φλεγμονής σε σχεδόν 3.000 γυναίκες επιζώντες από καρκίνο του μαστού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά προσέφεραν τα περισσότερα οφέλη την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Το κόκκινο κρέας είναι καλύτερο να καταναλώνεται το χειμώνα

Από την άλλη το  κόκκινο κρέας που καταναλώθηκε σε μικρές ποσότητες το χειμώνα ήταν καλύτερο από το να μην είχε καταναλωθεί καθόλου. Το κόκκινο κρέας σύμφωνα με αρκετές έρευνες είναι επιβαρυντικό ειδικά για γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Δεδομένης αυτής της ανησυχίας, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση περίπου 100 γραμμάρια την εβδομάδα φρέσκου κρέατος, βοδινού, αρνιού ή χοιρινού.  

Η διαφορετική επίπτωση στις καπνίστριες

Περίπου το 40% των γυναικών που πήραν μέρος στη μελέτη ήταν καπνίστριες στο παρελθόν. Η βαθύτερη ανάλυση έδειξε ότι η εποχική δίαιτα είχε μικρότερο αντίκτυπο στη βελτίωση της φλεγμονής σε γυναίκες που είχαν μακρύ και έντονο ιστορικό καπνίσματος, σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν καπνίσει για πολύ ή και καθόλου, οι οποίες κέρδισαν από την προσαρμογή της διατροφής τους.

Οι περιορισμοί της μελέτης

Οι ερευνητές, ωστόσο, προειδοποιούν για τους περιορισμούς της μελέτης, αφού τα ευρήματα αφορούν μόνο γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο του μαστού και οι δείκτες φλεγμονής μπορεί να συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά σε κάποιον που είναι γενικά υγιής.

Αγαπημένο