ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως; 5 +1 Tips για να τα καταφέρεις

Είναι όλα θέμα αυτοπειθαρχίας!
3
'
tips για να σταματήσεις να τρως Istock

Μόνο η σκέψη από τα αγαπημένα σου φαγητά, είναι ικανή να σε κάνει να πεινάσεις: πίτσα, τηγανιτές πατάτες, μπριζόλα, πατατάκια... μόνο που τα σκέφτηκες τα λιγουρεύτηκες!  Πέρα από την παροχή της ενέργειας που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε, το φαγητό μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή ευχαρίστησης.

Έχει νόστιμη  γεύση και πολλά αρώματα, υφές και άλλα χαρακτηριστικά που δελεάζουν τις αισθήσεις. Για μερικούς, το φαγητό είναι επίσης ένα συναισθηματικό εργαλείο αντιμετώπισης άγχους ή δύσκολων καταστάσεων. Η ψυχολογία σου, παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή σου, στο φαγητό που επιλέγεις αλλά και στην ποσότητα που καταναλώνεις.  Υπάρχουν πολλοί που παρουσιάζουν υπερφαγία όταν νιώθουν αγχωμένοι, λυπημένοι ή ανήσυχοι. Δυστυχώς, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού όμως, εκτός από του ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να χαλάσεις την όποια δίαιτα προσπαθείς να κάνεις, μπορεί να σαμποτάρει την υγεία σου. Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc  αναλύουμε τους παράγοντες που μπορούν να σε οδηγήσουν σε υπερφαγία αλλά και το τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις να τρως.

Εικόνα
tips για να σταματήσεις να τρως 1
Istock

Γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων πολιτισμικούς κανόνες έως την  οικονομική κατάσταση αλλά και διάφορα  ψυχολογικά ζητήματα. Πολλοί άνθρωποι τρώνε όταν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα τους.

Η κατανάλωση φαγητού μπορεί αρχικά να βοηθήσει στη μείωση του άγχους ή της θλίψης. Ωστόσο, μετά από λίγο, η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα λύπης ή ενοχής. Μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει τα αρνητικά συναισθήματα που είχε σκοπό να ηρεμήσει η υπερφαγία σου. Όλο αυτό, μπορεί να σου προσθέσει βάρος και τελικά να σε κάνει να ανοίξεις έναν φαύλο κύκλο συναισθηματικής κατανάλωσης φαγητού.

Δες και αυτό: 4 λόγοι συναισθηματικής υπερφαγίας

Εικόνα
tips για να σταματήσεις να τρως 2
Istock

Πώς να σταματήσεις να τρως

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να σταματήσεις να τρως υπερβολικά, τους οποίους και μπορείς να δοκιμάσεις. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Το να τρως πιο αργά. Το στομάχι σου  χρειάζεται πραγματικά περίπου 20 λεπτά για να επικοινωνήσει με τον εγκέφαλό σου και να νιώσεις χορτασμένος.
  • Το να ξεκαθαρίζεις αν νιωθεις συναισθηματική πείνα ή αν όντως πεινάς. Αν νιώθεις θλίψη, άγχος ή είσαι πεσμένος ψυχολογικά, το φαγητό δεν θα σε βοηθήσει.
  • Μην παραλείπεις γεύματα. Αν παραλείπεις γεύματα, το πιο πιθανό είναι πως θα καταλήξεις να πεινάς τόσο, ώστε να καταναλώσεις ανθυγιεινές τροφές ή υπερβολικά μεγάλη ποσότητα φαγητού.
  • Επίλεξε σοφά τις τροφές που καταναλώνεις. Μια διατροφή που αποτελείται από λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως (σύνθετοι υδατάνθρακες), ψάρι, κρέατα με χόρτο και υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο, είναι πάρα πολύ σωστή και δεν θα σε γεμίσει με παραπανίσια κιλά.
  • Μην ξεχνάς να κοιμάσαι σωστά. Όταν νιώθουμε κουρασμένοι, τρώμε περισσότερο από το συνηθισμένο.
  • Αν τείνεις να τρως από βαρεμάρα, κάνε μια άλλη δραστηριότητα. Στείλε «6» και πήγαινε για έναν περίπατο στη γειτονιά σου!

Θυμήσου: Αν η σχέση σου με το φαγητό, έχει γίνει σχέση εξάρτησης, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν ειδικό, ώστε να σε κατευθύνει κατάλληλα.
 

Αγαπημένο