ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Crash Τest Χαλβάς: Σιμιγδαλιένος ή Μακεδονικός; Τι να επιλέξεις

Τα δύο αγαπημένα γλυκά της Σαρακοστής αξιολογούνται από δύο διαιτολόγους που μας υπενθυμίζουν ότι αν και θεωρούνται υγιεινές επιλογές το μέτρο στην κατανάλωσή τους είναι απαραίτητο.
3
'
xalvas istock

Μακεδονικός Χαλβάς

Παρασκευάζεται με ταχίνι (αλεσμένο σουσάμι) και ζάχαρη, ενώ συχνή είναι και η προσθήκη ξηρών καρπών ή σοκολάτας.

Τι λέει ο ειδικός: Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD • Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας • Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου • Επιστημονικός Συνεργάτης Α' Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο • Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα ΣΥΝ του Μακεδονικού Χαλβά

  • Παρέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και αμινοξέα απαραίτητα για την περίοδο της νηστείας που απέχουμε από το κρέας.
  • Περιέχει βιταμίνη Ε που βελτιώνει την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία.
  • Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β  που συντελούν στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού.
  • Αποτελεί πηγή πολυακόρεστων και  μονοακόρεστων λιπαρών οξέων , απαραίτητων δηλαδή λιπαρών τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και τα προσλαμβάνει μόνο μέσα από τις τροφές
  • Είναι πλούσιος σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο
  • Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη ενώ οι φυτοστερόλες που περιέχει  συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα LDL (“κακής χοληστερόλης”) και υψηλότερα επίπεδα HDL (“καλή χοληστερόλη”).
  • Είναι πλούσιος σε λιγνάνες τις οποίες επιστημονικές μελέτες συνδέουν με την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων.
Εικόνα
makedonikos xalvas
istock

Τα ΠΛΗΝ του Μακεδονικού Χαλβά

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο μακεδονικός χαλβάς είναι ένα τρόφιμο που αποδίδει πολλές θερμίδες. Τα 100γρ χαλβά αποδίδουν περίπου 500 kcals. Καλό είναι λοιπόν να τον καταναλώνουμε με μέτρο και να αποφεύγουμε τον χαλβά με προσμίξεις άλλων συστατικών, όπως η σοκολάτα διότι έτσι οι θερμίδες του εκτοξεύονται ακόμη περισσότερο.

Σιμιγδαλιένος Χαλβάς

Παρασκευάζεται με σιμιγδάλι, ζάχαρη και ελαιόλαδο, ενώ οι περισσότεροι προσθέτουν κανέλα αλλά και αμύγδαλα.

Τι λέει η ειδικός: Αγγελική Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Τα ΣΥΝ του Σιμιγδαλιένου Χαλβά

  • Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Το ελαιόλαδο που προστίθεται στο χαλβά είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, χωρίς να μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL) στο αίμα. Παράλληλα, το ελαιόλαδο περιέχει και βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιοξειδωτικά. 
  • Το σιμιγδάλι έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και περιέχει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης (γλουτένη). Επίσης, είναι καλή πηγή φωσφόρου.
  • Είναι χαμηλός σε νάτριο  το οποίο ως γνωστό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση. Είναι το ιδανικό γλυκό λοιπόν για όλους και ιδιαίτερα για άτομα που χρειάζεται να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο.
  • Η προστιθέμενη κανέλα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ή έχουν κάποια προδιάθεση.
  • Τα αμύγδαλα που κάποιοι προσθέτουν στο χαλβά, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και μαγνήσιο και άλλων ιχνοστοιχείων  ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και καλών λιπαρών.
Εικόνα
xalvas simigdalienos
istock

Τα ΠΛΗΝ του Σιμιγδαλιένου Χαλβά

Λόγω της μεγάλης ποσότητας ελαιόλαδου και ζάχαρης που περιέχει, ο σιμιγδαλένιο χαλβάς παρουσιάζει μεγάλη θερμιδική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μία μερίδα περιέχει 299kcal θερμίδες και 13γρ ολικά λιπαρά, εκ των οποίων τα 1.7γρ είναι κορεσμένα. Η υψηλή περιεκτικότητα του χαλβά σε ζάχαρη ναι μεν του προσδίδει την ευχάριστη και γλυκιά γεύση που έχει όμως είναι γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί άμεσα με διάφορες παθήσεις όπως διαβήτης, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ βλάπτει την υγεία των δοντιών και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δράση του αμυντικού συστήματος. Τέλος ενώ το σιμιγδάλι έχει σημαντική θρεπτική αξία, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στο σιτάρι ή που πάσχουν από κοιλιοκάκη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε γλουτένη.

 

Αγαπημένο