ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Βότανα και συμπληρώματα διατροφής για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη αφορά μία διαταραχή της διάθεσης που πλήττει πάνω από 17 εκατομμύρια ενήλικες μόνο στις Η.Π.Α., σύμφωνα με δεδομένα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Αμερικής. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται πως είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλά άτομα με κατάθλιψη δεν αναζητούν θεραπεία για διάφορους λόγους.
3
'
Βότανα και συμπληρώματα διατροφής για την καταπολέμηση της κατάθλιψης Shutterstock

Κι όμως ορισμένα βότανα και συμπληρώματα διατροφής μπορούν σε έναν βαθμό να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά ωμέγα-3 είναι απαραίτητα λίπαρά, που σημαίνει ότι πρέπει να τα συμπεριλάβεις στη διατροφή σου καθώς ο οργανισμός σου δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «TranslPsychiatry» και ανέλυσε τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου, οι οποίες περιλάμβαναν 638 γυναίκες, διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βελτίωσαν σημαντικά τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε έγκυες  και γυναίκες μετά τον τοκετό .

Σαφράν

Το σαφράν ή ο κρόκος Κοζάνης όπως είναι γνωστό, είναι ένα έντονο μπαχαρικό που είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών κροκίνης και κροκετίνης. Είναι ενδιαφέρον ότι το σαφράν έχει αποτελεσματικές δράσεις ως μια φυσική θεραπεία για την κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνα από το «HHS Author Manuscripts». Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι το σαφράν, αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός γνωστού νευροδιαβιβαστή, η οποία σχετίζεται με την καλή διάθεση. 

συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη
iStock

 

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό , στην ουσία είναι μία ορμόνη, που παίζει πολλούς βασικούς ρόλους στο σώμα σου. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με κατάθλιψη.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Indian J Psychol Med», δείχνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλή ή ανεπάρκεια βιταμίνης D. Εκείνοι με καταθλιπτικές διαταραχές τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τον γενικό πληθυσμό και τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα τείνουν να έχουν τα πιο έντονα συμπτώματα κατάθλιψης.

Διάβασε επίσης: Έλλειψη βιταμίνης D και κατάθλιψη και 5 ερωτήσεις στον ψυχίατρο για τα ψυχοβιοτικά.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με κατάθλιψη. Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι συχνή σε άτομα με κατάθλιψη, και σύμφωνα με την ειδικό, η ενίσχυση του οργανισμού με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει μαγνήσιο, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με μελέτη που αναρτήθηκε στο «PLoS One», 126 άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη αφού λάμβαναν 248 mg μαγνησίου την ημέρα για 6 εβδομάδες, είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης σε σχέση με τη λήψη placebo.

Βάλσαμο

Το βάλσαμο είναι ένα δημοφιλές βότανο που υπόσχεται να μειώσει τα συμπτώματα σε άτομα με κατάθλιψη. Είναι ανθοφόρο φυτό του γένους Υπερικόν.

Η ειδικός εφιστά την προσοχή στην κατανάλωση συμπληρωμάτων και βοτάνων, καθώς το βάλσαμο όπως και πολλά άλλα βότανα σε συνδυασμό με άλλα κοινά φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό.

Μην ξεχνάς!

Είναι σημαντικό, πριν από την αγορά και την κατανάλωση οποιουδήποτε φαρμάκου να συμβουλευτείς τον γιατρό σου!

Αγαπημένο