ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Βιγκανισμός: Η ειδικός λύνει τις απορίες σου για τη χορτοφαγική διατροφή

Ο βιγκανισμός (vegan-ism) είναι ένας τρόπος ζωής που όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ακολουθήσουν. Ποιά είναι όμως η προέλευση του; Ποιά είναι τα κίνητρα που ωθούν τόσους ανθρώπους σε μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή; Η διατροφολόγος Σοφία Κόντη απαντά σε 8 καίριες ερωτήσεις.
12.03.2021
3
'
vegan διατροφή istock

Πολλά έχουν γραφτεί -πόσο μάλλον ειπωθεί- για τον βιγκανισμό. Η αυστηρή χορτοφαγία μοιάζει σε πολλούς ως ένα θέμα αδιάφορο ή ακόμη γίνεται και αντικείμενο χλευασμού στην Ελλάδα. Από την άλλη όμως, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επιλέγουν να αφαιρέσουν κάθε είδος κρέατος από τη διατροφή τους και στρέφονται προς έναν χορτοφαγικό τρόπο διατροφής. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι ο βιγκανισμός μια επιλογή που ωφελεί την υγεία μας; Θα έπρεπε περισσότεροι από εμάς να σκεφτούμε σοβαρά να κάνουμε την επιλογή αυτή;

Σε αυτές και πολλές ακόμα ερωτήσεις που αφορούν την προέλευση και τα κίνητρα πίσω από την αυστηρή χορτοφαγία θα απαντήσουμε εδώ, με τη συμβολή της διατροφολόγου Σοφίας Κόντη.

1. Ποια είναι η άποψή σας για τον βιγκανισμό γενικά;

H υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής δίαιτας έχει σίγουρα πολλά πλεονεκτήματα τόσο σε υγιής ανθρώπους αλλά και σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας ή ακόμη και σε αυτοάνοσα νοσήματα, αρκεί το άτομο που την επιλέγει να ενημερώνεται σωστά, να έχει συνεχή εκπαίδευση σε θέματα διατροφής από κάποιον ειδικό, να κάνει συχνά εξετάσεις αίματος και να είναι θετικό, ώστε να καλύψει ανάγκες του οργανισμού με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής αν χρειαστεί.

2. Σήμερα, οι άνθρωποι που επιλέγουν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, είναι όλο και περισσότεροι. Πως το εξηγείτε; Είναι ένα ακόμη trend, ή ήρθε για να μείνει;

Αποτελεί μία επιλογή σίτισης, που τα τελευταία χρόνια υιοθετείται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για διάφορους λόγους, είτε είναι η προαγωγή της υγείας τους, είτε για ιδεολογικούς λόγους. Σίγουρα είναι ένας τρόπος διατροφής που κινεί το ενδιαφέρον σου να το δοκιμάσεις. Σε κάποιους ταιριάζει και σε άλλους όχι. Σίγουρα κάποιος που την επιλέγουν πιστεύω ότι υιοθετούν μια γενικότερη στάση απέναντι στην ζωή και φιλοσοφία. Είναι θετικό που οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια τείνουν προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

3. Μπορούμε να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή όντας βίγκαν;

Αν ένας χορτοφάγος επιλέξει ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και συνδυάζει έξυπνα τις τροφές μεταξύ τους, οι ελλείψεις σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά μειώνονται σημαντικά ή/ και εξαλείφονται σε κάποιες περιπτώσεις. Μπορεί να υπάρξει ισορροπημένη vegan διατροφή, αν υπάρχει οργάνωση, γνώση και φαντασία.

 

Διάβασε περισσότερα για τη χορτοφαγική διατροφή και δες και ένα ενδεικτικό μενού μιας ημέρας για κάποιον που τώρα εντάσσεται στον βίγκαν τρόπο διατροφής στο elle.gr

 

Αγαπημένο