ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

8 βήματα για να αντιμετωπίσεις την κατακράτηση υγρών

Απλές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στη διατροφή σου για να ξεπρηστείς.
3
'
τρόποι αντιμετώπισης κατακράτησης υγρών shutterstock

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 60% νερό, το οποίο παίζει βασικό ρόλο σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας.

Εάν έχεις παρατηρήσει ότι αυξήθηκε το βάρος σου κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας ή λίγων ημερών, πιθανότατα να πρόκεται για κάποια κατακράτηση υγρών. Μάλιστα είναι φυσιολογικό εάν το βάρος κυμαίνεται από μισό με ένα ή και δύο κιλά από μέρα σε μέρα, αυτό να οφείλεται στην κατακράτηση υγρών. Η υπερβολική συσσώρευση υγρών στους ιστούς και στο κυκλοφορικό σύστημα δηλαδή μπορεί να είναι ο κύριος λόγος πίσω από αυτήν την διακύμανση. Ο καιρός, τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα ή οι παρενέργειες φαρμάκων μπορεί να είναι κάποιες αιτίες. Κάποιες μικρές αλλαγές στη διατροφή και στη σωματική δραστηριότητα μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις μία ήπια κατακράτηση που μπορεί να σε ταλαιπωρεί.

Παρακάτω ακολουθούν 8 τρόποι για να μειώσεις την κατακράτηση υγρών:

Μείωσε την πρόσληψη αλατιού

Επίσης απόφυγε και τα τροφίμων που μπορεί να το περιέχουν (πχ επεξεργασμένα τρόφιμα). Το αλάτι ή το νάτριο παίζει βασικό ρόλο στην ισορροπία υγρών.

Αύξησε την κατανάλωση νερού

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού. Φροντίσε να πίνεις την συνιστώμενη ποσότητα νερού μέσα στην ημέρα

Ασκήσου σε τακτική βάση

Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια φυσική ισορροπία των σωματικών υγρών.

Διάβασε γιατί χρειάζεσαι 5λεπτα διαλείμματα κίνησης περισσότερο από ποτέ. 

Στόχευσε στην επαρκή πρόσληψη ηλεκτρολυτών

Όπως το κάλιο και το μαγνήσιο. Οι ηλεκτρολύτες ελέγχουν την ισορροπία των υγρών και την ενυδάτωση των κυττάρων. Ακόμα κάποιο συμπληρώμα ηλεκτρολυτών μπορεί να είναι χρήσιμο σε περίπτωση που γυμνάζεσαι έντονα.

Απόφυγε τα γλυκά

Επίσης απόφυγε γενικά του επεξεργασμένους υδατάνθρακες η αυξημένη συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο και τα επιπλέον υγρά.

Κοιμήσου επαρκώς

Ένας ικανοποιητικός ύπνος το βράδυ μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να διαχειριστεί την ισορροπία υγρών και νατρίου και να οδηγήσει σε μειωμένο βάρος νερού μακροπρόθεσμα. Διάβασε τα μυστικά του αναζωογονητικού ύπνου. 

Διαχειρίσου το άγχος σου

Μείωση των επιπέδων άγχους καθώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει την αύξηση ορισμένων ορμονών που επηρεάζουν άμεσα την ισορροπία υγρών του σώματός σου.

Εκμεταλλεύσου τη δύναμη των βοτάνων

Επίσης πρόσθηκη ορισμένων βοτάνων (όπως η πικραλίδα) ή συμπληρωμάτων διατροφής (βιταμίνης Β6) στην διατροφή που φαίνεται να βοηθούν στην μείωση της κατακράτησης. Ίσως είναι η ώρα λοιπόν να αντικαταστήσεις τον καφέ σου με πιο στοχευμένο ρόφημα από βότανα. Ένας διαιτολόγος σίγουρα μπορεί να σε καθοδηγήσει σωστά ή διάβασε κι εδώ.

Εάν ωστόσο η κατακράτηση συνεχίζεται, απευθύνσου στο γιατρό σου, για να σε κατευθύνει ανάλογα.

Διάβασε ακόμα: 5 συνήθειες που δεν φαντάζεσαι ότι βοηθούν στην αποτοξίνωση.

Αγαπημένο