ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

4+1 μύθοι για τον στιγμιαίο καφέ που πρέπει να γνωρίζεις!

Τι ισχύει τελικά;
08.01.2021
3
'
στιγμιαίος καφές μύθοι

Υπάρχει πιο απολαυστικό ξύπνημα για έναν λάτρη του καφέ, από την κατανάλωση μίας εξαιρετικά ζεστής κούπας ή ενός κρύου ποτηριού στιγμιαίου καφέ (φραπέ); Η απάντηση είναι μάλλον όχι, γιατί ο καφές είναι στενά συνδεδεμένος με την πνευματική και σωματική τόνωση, την διέγερση, τη συντροφιά της παρέας και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Αποτελεί επομένως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όπως τονίζει ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, PhD.

Υπάρχουν όμως πολλοί αστικοί μύθοι γύρω από την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, όπου ρόλος μας, καθήκον μας και αρμοδιότητά μας είναι να απομυθοποιήσουμε τους 5 σημαντικότερους από αυτούς για εσάς…

«Ο στιγμιαίος καφές είναι «φτωχός» σε αντιοξειδωτικά

Όλα τα είδη καφέ συμπεριλαμβανομένου του στιγμιαίου καφέ, περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά, τις πολυφαινόλες. Με την κατανάλωση ενός φλιτζανιού 250ml στιγμιαίου καφέ, λαμβάνουμε 350mg πολυφαινολών (140mg/100ml). Συγκριτικά με άλλου είδους ροφήματα μάλιστα, θα δούμε ότι ανά 100ml ο στιγμιαίος καφές περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ρόφημα             Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (mg/100ml)

Στιγμιαίος Καφές  140

Πράσινο Τσάι       120

Μαύρο Τσάι          72

«Ο στιγμιαίος καφές κάνει κυτταρίτιδα»

Αυτός ο μύθος αποτελεί γυναικεία υπόθεση! Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται  ακόμα και σε πολύ αδύνατους σωματότυπους και υπάρχει κυρίως λόγω ορμονικών διαταραχών, χρόνιας καθιστικής ζωής, μη επαρκούς κατανάλωσης νερού και το βασικό λόγω κακής διατροφής πλούσιας σε απλά σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά. Ο καφές από μόνος του, δεν αποτελεί παράγοντα που ευθύνεται για την εμφάνισή της. Ειδικά ο στιγμιαίος καφές, δεν απαιτεί το αφρόγαλα ή επιπλέον προσθήκες που χρειάζονται τα άλλα είδη καφέ και οι θερμίδες του συνήθως είναι μηδενικές. Ωστόσο, αν ο καφές που επιλέγουμε, με την προσθήκη ζάχαρης, κρέμας και σιροπιών μετατρέπεται σε θερμιδογόνο συνήθεια, ενώ παράλληλα δεν φροντίζουμε να καταναλώνουμε αρκετό νερό και αντιοξειδωτικά μέσω φρούτων και λαχανικών, τότε σίγουρα ριψοκινδυνεύουμε την υγεία της επιδερμίδας μας.

Ο στιγμιαίος καφές αφυδατώνει τον οργανισμό

Αυτό αποτελεί ακόμα έναν μύθο διότι κάθε μη αλκοολούχο ρόφημα ενυδατώνει τον οργανισμό και αυξάνει την πρόσληψη νερού στο σώμα. Η κυριότερη αιτία που  ο στιγμιαίος καφές κατηγορείται για αφυδάτωση του οργανισμού, είναι  το γεγονός ότι έχει διουρητικές ιδιότητες. Φυσικά η συγκεκριμένη κατηγορία είναι ανυπόστατη. Από τη στιγμή που όλοι συνοδεύουν το καφεδάκι τους με 1-2 ποτήρια νερό, όχι απλά δεν αφυδατώνεται, αλλά πετυχαίνει την ενυδάτωση του οργανισμού!

Ο στιγμιαίος καφές είναι χημικός

Ο στιγμιαίος καφές παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες και αποτελεί ένα 100% φυσικό προϊόν υψηλής ποιότητας, λόγω της αυστηρά ελεγχόμενης διαδικασίας παρασκευής του. Όπως και κάθε άλλος καφές, ο στιγμιαίος έχει ήδη περάσει από μία θερμική επεξεργασία κατά το καβούρδισμα με σκοπό να αναδείξει όλα του τα αρώματα και τη γεύση. Η διαφορά με τους υπόλοιπους καφέδες, έγκειται στο γεγονός ότι ο στιγμιαίος καφές έχει ήδη φιλτραριστεί εφτά φορές με την προσθήκη μόνο ζεστού νερού και αφυδατωθεί, για να είναι έτοιμος με την προσθήκη νερού στην κούπα μας.

Ο στιγμιαίος καφές παχαίνει

Από τις μεγαλύτερες ανακρίβειες για τον στιγμιαίο καφέ. Αποτελεί μια πηγή σχεδόν μηδενικών θερμίδων. Η προσθήκη ζάχαρης ή και γάλακτος είναι αυτή που θα καθορίσει τη θερμιδική του αξία. Επειδή μάλιστα ως καφές δεν απαιτεί το αφρόγαλα που χρειάζεται για παράδειγμα ένας ζεστός cappuccino, οι θερμίδες του συνήθως είναι σχεδόν μηδενικές.

Όπως συμπεραίνουμε η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ με μέτρο πάντα στην καθημερινότητά μας, όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής για τον οργανισμό, αντιθέτως δίνει μια ευχάριστη νότα τόσο στην διάθεσή μας, όσο και στην λειτουργικότητα του οργανισμού μας.

Αγαπημένο