ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

4 τροφές που ΔΕΝ είναι υγιεινές, αλλά είναι!

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι να τρως πατάτες και ψωμί και να πίνεις καφέ! Τί, δεν το πιστεύεις;
τροφές υγιεινές καφές istockphoto

Χάρη στις φήμες, τα social media και τις ξεπερασμένες έρευνες, υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα για το τι μας κάνει καλό και τι όχι και ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες δεν είναι. Αυτές οι 4 τροφές, που πιθανότατα να πιστεύεις ότι δεν είναι υγιεινές, στην πραγματικότητα αξίζουν μια καλή θέση στη διατροφική σου λίστα σου. Μάθε το γιατί.

1 Πατάτες

Εικόνα
istock

 

Ναι, τόσο οι γλυκοπατάτες όσο και οι κλασσικές λευκές πατάτες είναι υγιεινές, είτε το πιστεύεις είτε όχι. Προφανώς, όταν τηγανίζονται ή μετατρέπονται σε ένα πακέτο πατατάκια αποτελούν τροφή προς αποφυγή, αλλά αν μαγειρεύεις πατάτες στο σπίτι, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Οι γλυκοπατάτες παρέχουν το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτένιο που καταπολεμά τις ασθένειες, υποστηρίζει την υγιή όραση, περιέχει υδατάνθρακες βραδείας καύσης (δηλαδή αυτών που χωνεύονται αργά και μας κρατούν χορτάτους και με ενέργεια) εξισορροπώντας το σάκχαρο ενώ οι λευκές πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο που συμβάλλει στη λειτουργία των μυών και αναπτύσσουν μια ειδική ένωση που αγαπά το έντερο και ονομάζεται «ανθεκτικό άμυλο» όταν η πατάτα μαγειρεύεται, ψύχεται και τρώγεται κρύα. Πατατοσαλάτα, κανείς;

Μάθε Γιατί δεν πρέπει να εξαιρείς τις πατάτες από το διαιτολόγιό σου, ακόμα κι αν κάνεις δίαιτα

2 Ψωμί

Εικόνα
istock

 

Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι το ψωμί δεν μπορεί να αποτελεί κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Ενώ ισχύει ότι δεν είναι όλα τα ψωμιά ίδια, υπάρχουν πολλές ποικιλίες που είναι υγιεινά. Για παράδειγμα το πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης με ολόκληρους κόκκους δημητριακών περιέχει φυτικές ίνες που κάνουν καλό στο μικροβίωμα του εντέρου, μαζί με άφθονα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά που διατηρούν τον οργανισμό σου υγιή. Το ψωμί ολικής άλεσης και το ψωμί από προζύμι τείνει επίσης να έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει πώς τα επίπεδα ενέργειάς σου παραμένουν σταθερά και ισορροπημένα όπως και το σάκχαρι στο αίμα. Επίλεξε το δικό σου υγιεινό ψωμί με 100% δημητριακά ολικής αλέσεως που αναφέρονται ως πρώτο συστατικό, με περιορισμένα άλλα επιβλαβή συστατικά, με 3-5 γραμμάρια φυτικών ινών και 3-6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φέτα χωρίς γλυκαντικά. Σε γενικές γραμμές το ψωμί πρέπει να λαμβάνεται με μέτρο, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει μια ποικιλία και άλλων θρεπτικών τροφίμων.

Δες εδώ: Χρησιμοποίησε έξυπνα το ψωμί που έχεις για πέταμα

3 Καφές

Εικόνα
istock

 

Ενισχύει τις αρρυθμίες, προκαλεί καρκίνο…  Σωστό ή λάθος; Αυτά είναι παλιά νέα. Τα οφέλη για την υγεία σου υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων του καφέ. Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο καφές περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Πάρκινσον, την άνοια και τον διαβήτη τύπου 2. Τα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και τις εξουδετερώνουν μετατρέποντάς τες σε μη τοξικές και αβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι πολυφαινόλες είναι μία κατηγορία αντιοξειδωτικών που υπάρχουν σε αφθονία και στον ελληνικό καφέ. Ωστόσο προσοχή: η υπερκατανάλωση καφεΐνης - από τέσσερα έως επτά φλιτζάνια την ημέρα - μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όπως άγχος, ευερεθιστότητα και αϋπνία.

Ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ (85ml) περιέχει 133mg πολυφαινόλες και μαζί με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες (πχ. μελανοϊδίνες) μπορεί να φτάσουν τα 223mg- περιεκτικότητα η οποία είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το χυμό από 3 πορτοκάλια! Τέλος, έρευνα που έγινε στην Ικαρία, προσπαθώντας να διερευνήσει γιατί οι άνθρωποι εκεί ζούνε περισσότερα χρόνια, διαπιστώθηκε ότι η μέτρια κατανάλωση ελληνικού καφέ μείωσε το ρίσκο για καρδιαγγειακά προβλήματα καθώς επίσης επιδρούσε θετικά στην ελαστικότητα των αγγείων.

4 Ποπ κορν

Εικόνα
istock

 

Δεν μιλάμε για τα βουτυράτα, αλμυρά ποπ κορν που αγοράζεις στον κινηματογράφο αλλά για το σκέτο ποπ κορν, τη γνωστή ε όλους σιταροπούλα, που μόλις 1 φλιτζάνι δίνει μόλις 30 θερμίδες. Μπορεί να εκπλαγείς όταν μάθεις ότι τα ποπ κορν ταξινομούνται στην κατηγορία των ολικής άλεσης τροφών. Αυτό γιατί αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που διεγείρουν τους μυς του εντέρου διατηρώντας υγιές το γαστρεντερικό σύστημα και είναι 100% ολικής άλεσης επειδή το ποπ κορν είναι ένας ολόκληρος κόκκος, που περιέχει το ενδοσπέρμιο, το φύτρο και το πίτουρο, όπως συμβαίνει σε όλα τα τρόφιμα ολικής άλεσης. Αυτό είναι πραγματικά καλό, γιατί η επιστήμη έχει συνδέσει την τακτική κατανάλωση ολικής άλεσης με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως πρόληψη δυσκοιλιότητας, μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων παθήσεων του εντέρου, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του εντέρου. Επιπλέον, το ποπ κορν περιέχει ακόμη πιο υγιεινές αντιοξειδωτικές ουσίες από τα φρούτα και τα λαχανικά, τις γνωστές σε όλους μας πολυφαινόλες. Αυτές οι ουσίες έχουν συνδεθεί με τη μείωση των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι η υψηλότερη συγκέντρωση αυτών των πολυφαινολών περιέχεται σε εκείνα τα ενοχλητικά φλουδάκια που κολλάνε ανάμεσα στα δόντια σου! Μία μερίδα ποπ κορν παρέχει πάνω από το 70% της ημερήσιας πρόσληψης δημητριακών ολικής άλεσης ενώ ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει μόλις μισή μερίδα την ημέρα, οπότε το ποπ κορν μπορεί να καλύψει το κενό αυτό με ευχάριστο τρόπο. Καθόλου άσχημα!

Διάβασε ακόμη: Δημητριακά ολικής αλέσεως: Ποια είναι και πώς να τα φας

 

Αγαπημένο