ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

3 πράγματα που πρέπει να "πετάξεις" από τα ντουλάπια σου αν θες να χάσεις βάρος

Κάνε το πρώτο βήμα και κέρδισε την ευεξία σου!
3
'
thes-na-xaseis-varos

Όλοι ξέρουμε περίπου τι πρέπει να φάμε για να χάσουμε βάρος, το πρόβλημα είναι όμως πως συνήθως, οι διατροφικές μας επιλογές δεν είναι και τόσο συνετές, με αποτέλεσμα ανά περιόδους η ζυγαριά μας να παίρνει την ανιούσα. Δεδομένου μάλιστα, ότι βρισκόμαστε και σε περίοδο καραντίνας, είναι πολύ πιθανό να έχεις προσθέσει 1 με 2 κιλά στην σιλουέτα σου. Τι μπορείς να κάνεις όμως ώστε να χάσεις το περιττό σου βάρος; 

Το πρώτο βήμα είναι να βγάλεις από τα ντουλάπια σου ορισμένα τρόφιμα που είναι βόμβες θερμίδων και σίγουρα δεν θα σου προσφέρουν και πολλά. Τα 3 πιο SOS από αυτά είναι:

Τα συσκευασμένα τρόφιμα

Τα συσκευασμένα ή και προψημένα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα τα αρτοσκευάσματα από λευκό αλεύρι, οι σφολιάτες και πολλά επιδόρπια, συχνά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν φρουκτόζη παρουσίασαν μεγαλύτερη πείνα και επιθυμία για τροφή από εκείνους που κατανάλωναν γλυκόζη, έναν άλλο τύπο ζάχαρης.

Πολλά προψημένα και συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης trans λιπαρά. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2016 δείχνουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια (PHO) είναι η κύρια πηγή trans-λιπαρών σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Το FDA δηλώνει επίσης ότι «η αφαίρεση των PHO από μεταποιημένα τρόφιμα θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες καρδιακές προσβολές και θανάτους κάθε χρόνο.»

thes-na-xaseis-varos-ti-na-min-fas

Τα τηγανητά και ειδικά τις κατεψυγμένες  και προτηγανισμένες πατάτες

Τα τηγανητά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των τηγανητών πατατών, έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλάτι και λίπη. Πολλά εστιατόρια και πολλές νοικοκυρές μαγειρεύουν τις πατάτες τους σε φριτέζα για να τους δώσουν μια πιο τραγανή υφή, αλλά αυτή η μέθοδος μαγειρέματος προσθέτει σημαντική ποσότητα λίπους και θερμίδων. Παρόλα αυτά, επειδή δεν έχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι τηγανητές πατάτες δεν βοηθούν ένα άτομο να αισθάνεται χορτασμένο για πολλή ώρα.

Μια μελέτη του 2017 διερεύνησε την κατανάλωση τηγανητών πατατών σε 4.440 άτομα ηλικίας μεταξύ 45 και 79 ετών. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τηγανητές πατάτες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εκείνους που τις έτρωγαν λιγότερο συχνά. Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση πατάτας που δεν τηγανίστηκε αλλά ψήθηκε με άλλο τρόπο δεν αύξησε τον κίνδυνο θανάτου. Όσο για τις κατεψυγμένες τηγανιτές πατάτες; Εκεί μιλάμε για διπλό «κίνδυνο» αφού αν τις επιλέξεις καταναλώνεις κάτι ήδη συσκευασμένο αλλά και τηγανητό. 

thes-na-xaseis-varos-tips

Το λευκό αλεύρι και ρύζι

Τα λευκά ζυμαρικά ή το ψωμί που κάνουν οι άνθρωποι χρησιμοποιώντας εξευγενισμένο αλεύρι σίτου είναι συνήθως υψηλές σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά χαμηλές σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το λευκό ρύζι έχει πολύ λίπος αλλά περιέχει ελάχιστες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης λευκού ρυζιού και της παχυσαρκίας σε έφηβες γυναίκες. Το λευκό ρύζι έχει επίσης υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου αφού το φάει. Το καστανό ρύζι, η κινόα και το κουνουπίδι είναι υγιεινές εναλλακτικές λύσεις έναντι του λευκού ρυζιού. Αυτές οι επιλογές είναι πιο πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να αισθάνεται χορτασμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αγαπημένο